Carta de Tossa


Carta de Tossa
Municipis costaners vers
una gestió sostenible del litoral

Els municipis costaners, i especialment, els d'una clara especialització turística, es caracteritzen per una singular relació entre entorn terrestre, medi marí i activitat turística, que condiciona enormement l'equilibri de les relacions entre el medi natural i les activitats humanes.

La ja prou difícil relació entre el medi natural i l'activitat antròpica es veu agreujada en els municipis costaners per la presència del turisme, que en alguns indrets s'ha revelat, al llarg dels anys, com una activitat malbaratadora de territori i, sovint, oposada a una gestió assenyada i sostenible de l'espai.

Tot i que l'adveniment de la democràcia ha introduït noves pautes de gestió municipal que han contribuït a posar remei a moltes de les mancances del període predemocràtic, la realitat actual demanda un salt endavant, un nou compromís basat en l'assumpció de noves fites que facin avançar els nostres municipis cap a un ús més sostenible del territori.
Cal tenir present però, que el camí a recórrer ha de superar problemes endèmics de l'administració local com la insuficiència de recursos disponibles per introduir les reformes que es requereixen, la complexitat d'aconseguir canvis en les formes de comportament i la insuficiència d'instruments per poder sumar esforços individuals i integrar-los en escales territorials més àmplies.

Davant d'això, cal posar les bases per afavorir la progressió dels municipis costaners cap a escenaris de major sostenibililitat des del punt de vista de l'ocupació i ús del territori a partir d'una estratègia comuna en un marc d'intercanvi d'experiències i inquietuds.

Aquest és l'objectiu genèric que ens proposem els municipis adherits a la Carta  de Tossa, i adquirim el compromís de treballar per assolir-lo a partir de les següents actuacions:

1.- Definir les àrees d'interès natural, protecció local, gestió i pla d'usos segons preveu la Llei d'Espais Natural de 1985.

2.- Definir àrees d'interès paisatgístic i definició de les compatibilitats urbanístiques.


3.- Definir el paper que ha de jugar el sòl agrícola i vetllar pel seu manteniment com a element específic del paisatge i de relació equilibrada entre home i entorn.


4.- Treballar per a la definició de la capacitat de càrrega del territori turístic i la creació d'indicadors de sostenibilitat de l'activitat turística en relació al territori.


5.- Delimitació estricte de les àrees urbanes, urbanitzables i integració de la perifèria amb el no urbanitzable.


6.- Mantenir contactes periòdics amb els altres municipis costaners per tal d'intercanviar experiències, metodologies i inquietuds i introduir una estratègia comuna de lluita contra la degradació del litoral.
Aquest compromís és també una proposta oberta que llancem a altres municipis i entitats supralocals, entenent que aquest tipus d'iniciatives de desenvolupament sostenible demanen actuacions similars a cada nivell de responsabilitat territorial.


Tossa, 9 de setembre de 1998.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.