Alternativa econòmica


Alternativa per impulsar l'economia a la vila

És cert que la vila de Tossa de Mar, com la resta d’Europa està passant per una greu crisi econòmica que impulsa als seus ciutadans i ciutadanes a veure amb bons ulls qualsevol projecte que tingui aparença de donar un impuls a l'economia del poble a qualsevol preu. Però hi ha alternatives basades en la sostenibilitat i respectuoses amb el medi ambient, que també poden donar aquest impuls econòmic sense destrossar paratges molt valuosos de la nostra costa.

Una possible alternativa, seria la del turisme gastronòmic ecologista. Consisteix en la creació de cultius ecològics, i l’activació de la ramaderia ecològica, cultius que permetrien abastir els restaurants del poble amb aquests productes ecològics i de qualitat per, finalment, poder oferir al i la visitant, rutes gastronòmiques ecològiques de qualitat. L’oferta es podria complementar, per exemple, amb excursions guiades pels nostres paratges salvatges i naturals, tant per terra com per mar (ecoturisme).

Un projecte d'aquest tipus, podria ser gestionat directament per l'ajuntament, així com també per alguna cooperativa o associació ecologista de Tossa. Tanmateix, cal valorar l’aspecte innovador del projecte i el fet que no hi ha cap poble, avui dia, que tingui una oferta turística semblant, de manera que Tossa de Mar es convertiria en un referent a partir del reclam de la gastronomia ecològica i de quilòmetre zero, i atrauria públic nombrós. 
L’ecoturisme contribueix a millorar la qualitat de vida dels municipis i comarques on es practica ja que és una oportunitat per crear llocs de treball, empreses locals i fixar gent al territori. En aquest sentit, esdevé una alternativa econòmica en territoris on l’activitat agrària perd pes econòmic.
Quan practiquem l’ecoturisme no només passem una bona estona, sinó que a més aprenem com són els espais naturals de casa nostra i prenem consciència sobre la necessitat de respectar-los. Sovint són guies especialitzats els qui ens acompanyen i ens descobreixen els secrets de la natura.

Creació de llocs de treball: Un projecte com aquest crearia molts llocs de treball, ja que requeriria personal per a cultivar les terres, recol·lectar els aliments, enmagatzemar i distribuir els productes. També faria falta personal encarregat de la ramaderia, així com veterinaris, s'hauria de crear un escorxador que també crearia mes llocs de feina. D’altres llocs de treball podrien obtenir-se a partir de l'elaboració de productes làctics (llet, formatges, iogurts...), i de l'envasament d'aquests productes. Altres vacants que s'haurien de cobrir, són les relacionades amb la realització de visites turístiques que inclourien la dels guies turístics/ques i conductors/es d'embarcacions.

Aquests llocs de treball que es crearien, no serien temporals i vinculats a la temporada d’estiu, sinó que, tot al contrari, afavoririen un turisme de tot l’any, vinculat a la gastronomia i no sols al sol i la platja, de manera que es proporcionaria feina a la gent del poble tot l'any.

A més a més, aquest projecte beneficiaria a la resta de comerços de la vila, ja que atrauria un tipus de visitant que normalment fuig de les zones costeres degut al tipus de turisme que actualment es promou des dels ajuntaments d'aquestes localitats. Hem de tenir en compte doncs, que el turisme ecològic es un tipus de turisme local i que es mou tot l'any.

Beneficis Ambientals: L'agricultura ecològica és un sistema basat en el cultiu d’una explotació agrícola autònoma basada en la utilització òptima dels recursos naturals, sense fer servir productes químics de síntesi, o organismes genèticament modificats (OGMs) -ni per abonar ni per combatre las plagues- aconseguint d'aquesta manera aliments orgànics, al mateix temps que conserva la fertilitat de la terra i es respecta el medi ambient. Tot això de manera sostenible i equilibrada.

La ramaderia ecològica, orgànica o biològica, és un sistema de producció amb unes bases tècniques i una normativa pròpia que té com principal objectiu obtenir aliments de màxima qualitat sense utilitzar per a això substàncies químiques de síntesi (plaguicides, abonaments químics, etc) ni organismes modificats genèticament (coneguts com OGM´s o transgènics). A Catalunya existeixen unes condicions naturals excepcionals per a produir aliments ecològics. Els prats i els pasturatges de Catalunya suposen un gran potencial per al desenvolupament d'explotacions ramaderes ecològiques vinculades a la terra, on es poden obtenir productes d'excel·lent qualitat, com carn, llet, formatges, ous, etc. Les races autòctones de Catalunya tenen un paper fonamental en el desenvolupament de la ramaderia i ecològica per la seva adaptació al mitjà i resistència a malalties.

També cal tenir present que un dels beneficis importants que s'obtindrien amb aquest mètode de cultiu ecològic que respecta els ritmes i requeriments de la terra, és la disminució de co2, ja que al ser productes de quilòmetre zero, disminueix molt el consum de carburant que necessita un producte des que surt del seu punt d'origen fins que arriba a la nostra taula. Tenint en compte el preu actual del combustible, això a part de tenir un benefici mediambiental, també te un benefici econòmic molt important.

Per què apostar per la producció ecològica?: El consum de productes ecològics va en augment ja que el consumidor cada cop exigeix mes qualitat en els aliments, i donada la creixent sensibilització social cap a temes mediambientals, també valora que el sistema de producció sigui respectuós amb el medi ambient.

Certificar l'explotació agrària o ramadera suposa un valor afegit a la producció al oferir aliments saludables i de qualitat.

La reforma de la Politica Agraria Comú i el Programa de desenvolupament rural van orientats a fomentar les produccions de qualitat lligades al territori i compatibles amb el medi ambient, on l'agricultura i la ramaderia ecològica tenen un paper fonamental. En aquest sentit, existeixen ajudes econòmiques molt importants per a l’impuls de la ramaderia i l'agricultura ecològica.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.