Alternativa per impulsar l'economia a la vila
És cert que
la vila de Tossa de Mar, com la resta d’Europa està passant per
una greu crisi econòmica que impulsa als seus ciutadans i ciutadanes
a veure amb bons ulls qualsevol projecte que tingui aparença de
donar un impuls a l'economia del poble a qualsevol preu. Però hi ha
alternatives basades en la sostenibilitat i respectuoses amb el medi
ambient, que també poden donar aquest impuls econòmic sense
destrossar paratges molt valuosos de la nostra costa.
Una possible
alternativa, seria la del turisme gastronòmic ecologista. Consisteix
en la creació de cultius ecològics, i l’activació de la
ramaderia ecològica, cultius que permetrien abastir els restaurants
del poble amb aquests productes ecològics i de qualitat per,
finalment, poder oferir al i la visitant, rutes gastronòmiques
ecològiques de qualitat. L’oferta es podria complementar, per
exemple, amb excursions guiades pels nostres paratges salvatges i
naturals, tant per terra com per mar (ecoturisme).
Un
projecte d'aquest tipus, podria ser gestionat directament per
l'ajuntament, així com també per alguna cooperativa o associació
ecologista de Tossa. Tanmateix, cal valorar l’aspecte innovador del
projecte i el fet que no hi ha cap poble, avui dia, que tingui una
oferta turística semblant, de manera que Tossa de Mar es convertiria
en un referent a partir del reclam de la gastronomia ecològica i de
quilòmetre zero, i
atrauria públic nombrós.
L’ecoturisme contribueix a millorar la qualitat de vida dels municipis i comarques on es practica ja que és una oportunitat per crear llocs de treball, empreses locals i fixar gent al territori. En aquest sentit, esdevé una alternativa econòmica en territoris on l’activitat agrària perd pes econòmic.
Quan practiquem l’ecoturisme no només passem una bona estona, sinó que a més aprenem com són els espais naturals de casa nostra i prenem consciència sobre la necessitat de respectar-los. Sovint són guies especialitzats els qui ens acompanyen i ens descobreixen els secrets de la natura.
L’ecoturisme contribueix a millorar la qualitat de vida dels municipis i comarques on es practica ja que és una oportunitat per crear llocs de treball, empreses locals i fixar gent al territori. En aquest sentit, esdevé una alternativa econòmica en territoris on l’activitat agrària perd pes econòmic.
Quan practiquem l’ecoturisme no només passem una bona estona, sinó que a més aprenem com són els espais naturals de casa nostra i prenem consciència sobre la necessitat de respectar-los. Sovint són guies especialitzats els qui ens acompanyen i ens descobreixen els secrets de la natura.
Creació
de llocs de treball: Un projecte com
aquest crearia molts llocs de treball, ja que requeriria personal per
a cultivar les terres, recol·lectar els aliments, enmagatzemar i
distribuir els productes. També faria falta personal encarregat de
la ramaderia, així com veterinaris, s'hauria de crear un escorxador
que també crearia mes llocs de feina. D’altres llocs de treball
podrien obtenir-se a partir de l'elaboració de productes làctics
(llet, formatges, iogurts...), i de l'envasament d'aquests
productes. Altres vacants que s'haurien de cobrir, són les
relacionades amb la realització de visites turístiques que
inclourien la dels guies turístics/ques i conductors/es
d'embarcacions.
Aquests
llocs de treball que es crearien, no serien temporals i vinculats a
la temporada d’estiu, sinó que, tot al contrari, afavoririen un
turisme de tot l’any, vinculat a la gastronomia i no sols al sol i
la platja, de manera que es proporcionaria feina a la gent del poble
tot l'any.
A més a
més, aquest projecte beneficiaria a la resta de comerços de la
vila, ja que atrauria un tipus de visitant que normalment fuig de les
zones costeres degut al tipus de turisme que actualment es promou des
dels ajuntaments d'aquestes localitats. Hem de tenir en compte doncs,
que el turisme ecològic es un tipus de turisme local i que es mou
tot l'any.
Beneficis
Ambientals: L'agricultura ecològica és
un sistema basat en el cultiu d’una explotació agrícola autònoma
basada en la utilització òptima dels recursos naturals, sense fer
servir productes químics de síntesi, o
organismes genèticament modificats (OGMs) -ni per abonar ni per
combatre las plagues- aconseguint d'aquesta manera aliments
orgànics, al mateix temps que conserva la fertilitat de la terra i
es respecta el medi ambient. Tot això de manera sostenible i
equilibrada.
La
ramaderia ecològica, orgànica o biològica, és un sistema de
producció amb unes bases tècniques i una normativa pròpia que té
com principal objectiu obtenir aliments de màxima qualitat sense
utilitzar per a això substàncies químiques de síntesi
(plaguicides, abonaments químics, etc) ni organismes modificats
genèticament (coneguts com OGM´s o transgènics). A Catalunya
existeixen unes condicions naturals excepcionals per a produir
aliments ecològics. Els prats i els pasturatges de Catalunya suposen
un gran potencial per al desenvolupament d'explotacions ramaderes
ecològiques vinculades a la terra, on es poden obtenir productes
d'excel·lent qualitat, com carn, llet, formatges, ous, etc. Les
races
autòctones de Catalunya tenen un paper fonamental en el
desenvolupament de la ramaderia i ecològica per la seva adaptació
al mitjà i resistència a malalties.
També
cal tenir present que un dels beneficis importants que s'obtindrien
amb aquest mètode de cultiu ecològic que respecta els ritmes i
requeriments de la terra, és la disminució de co2,
ja que al ser productes de quilòmetre zero, disminueix molt el
consum de carburant que necessita un producte des que surt del seu
punt d'origen fins que arriba a la nostra taula. Tenint en compte el
preu actual del combustible, això a part de tenir un benefici
mediambiental, també te un benefici econòmic molt important.
Per
què apostar per la producció ecològica?: El
consum de productes ecològics va en augment ja que el consumidor
cada cop exigeix mes qualitat en els aliments, i donada la creixent
sensibilització social cap a temes mediambientals, també valora que
el sistema de producció sigui respectuós amb el medi ambient.
Certificar
l'explotació agrària o ramadera suposa un valor afegit a la
producció al oferir aliments saludables i de qualitat.
La
reforma de la Politica Agraria Comú i el Programa de desenvolupament
rural van orientats a fomentar les produccions de qualitat lligades
al territori i compatibles amb el medi ambient, on l'agricultura i la
ramaderia ecològica tenen un paper fonamental. En aquest sentit,
existeixen ajudes econòmiques molt importants per a l’impuls de la
ramaderia i l'agricultura ecològica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.